Povesti reale: Impactul feedback-ului direct într-un mediu multicultural

Poveste reală:
Impactul feedback-ului într-un mediu multicultural

Introducere

 Feedback-ul a devenit un instrument indispensabil în gestionarea performanței și în construirea unor relații sanatoase în mediul de lucru profesional. Fie că ne referim la feedback direct sau indirect, este esențial să înțelegem dinamica acestuia și să îl aplicăm în mod corespunzător în diverse contexte culturale. În această analiză, vom lua în considerare un caz concret pentru a înțelege profund implicațiile și repercusiunile unui feedback negativ direct într-un context multicultural.

Povesti reale: Impactul feedback-ului direct într-un mediu multicultural

Poveste reală:

Zece angajate aduse din India la o fabrică de jucării din Întorsura Buzăului au pictat greșit niște jucării din lemn. Drept urmare, tot lotul de jucării a fost trimis înapoi din Germania; o pierdere considerabilă pentrufabrică. A doua zi, managerul de producție a intrat în hala fabricii și în gura mare le-a făcut cu ou și cu oțet pe indience. A doua zi nici una nu a mai venit la muncă. Stăteau în casă, plângeau și își căutau bilete de întoarcere acasă. După ce li s-a explicat ce s-a întamplat, au revenit, dar o zi de munca a 10 angajate s-a pierdut.

Feedback Direct versus Feedback Indirect:
O Analiză Comparativă

Arta de a oferi feedback constituie o cheie fundamentală pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a unei echipe. Prin analiza minuțioasă a diferențelor dintre feedback-ul direct și cel indirect, acest studiu își propune să arunce lumină asupra modului în care aceste două abordări influențează dinamica grupului și eficiența în locul de muncă.

Din Olanda până în Japonia, din România până în Statele Unite, variabilitatea culturală se traduce printr-o diversitate de abordări în comunicare și, implicit, în stilurile de feedback. Prin disecarea specificităților fiecărui tip de feedback, explorăm terenul dintre directitudine și diplomație, între claritate cristalină și subtilitate nuanțată.

Urmărim așadar o călătorie prin complexitatea comunicării interumane, evaluând atât avantajele, cât și dezavantajele oferite de fiecare abordare. Scopul nostru este de a furniza un ghid care să ajute la navigarea cu succes prin apele adesea tumultoase ale feedback-ului în mediul corporativ, asigurând în același timp un climat de respect, înțelegere și colaborare productivă.

Feedback Direct

 • Feedback-ul este dat într-un mod clar, onest și direct de multe ori pe un ton puternic, amenintator.
 • Se utilizează termeni categorici și definitivi precum „absolut”, „complet” etc.
 • Se poate aplica în culturi unde transparența și directitudinea sunt apreciate, cum ar fi în Olanda, Germania, Elvetia.
 • Este preferabil în situații unde timpul este limitat și este necesară o clarificare rapidă a problemelor.

Avantaje: Eficiență în comunicare, evitarea ambiguităților, favorizează o rezolvare rapidă a problemelor.

Dezavantaje: Poate fi perceput ca agresiv, poate răni sentimentele celor implicați, risc de deteriorare a relațiilor interpersonale.

Feedback Indirect

 • Comunicarea se face într-o manieră mai subtilă și diplomatică.
 • Este folosit un limbaj mai moderat, cu expresii precum „un pic cam”, „poate”, „ce-ar fi să”, etc.
 • Este recomandat în culturi unde politețea și evitarea conflictelor sunt prioritare, cum este cazul în Japonia.
 • Poate fi preferat în situații unde există o relație preexistentă solidă și un grad înalt de încredere între părți.

Avantaje: Favorizează menținerea unor relații armonioase, permite discuții mai nuanțate și complexe, pot fi evitate reacțiile negative bruste.

Dezavantaje: Riscul de a crea confuzii, procesul poate fi mai lent și poate necesita mai mult timp pentru rezolvare, posibilitatea de a nu transmite întregul mesaj.

Observăm că abordarea directă a feedback-ului a avut un efect demoralizant asupra angajatelor, generând un sentiment de neîncredere și creând o atmosferă tensionată la locul de muncă. Un feedback direct poate fi perceput ca fiind agresiv și lipsit de respect, în special în culturi în care tonul diplomatic și comunicarea indirectă sunt preferate.

In această situație, ar fi fost mai benefică aplicarea unei strategii de feedback negativ indirect, care să încurajeze dialogul constructiv și căutarea unor soluții colaborative. Astfel, managerul ar fi putut organiza o întâlnire privată cu fiecare angajat în parte pentru a discuta despre eroarea comisă și pentru a explora împreună metode de evitare a unor astfel de incidente în viitor.

Sfaturi pentru furnizarea de feedback adecvat

 • Fiți Clar și Concis – Utilizați cuvinte care să exprime clar punctul dvs. de vedere fără a lăsa loc pentru interpretări greșite.
 • Oferiți Exemple Concrete – care să ilustreze comportamentul sau performanța care face obiectul feedback-ului.
 • Promovați Dialogul – Încurajați persoana să răspundă feedback-ului și să prezinte propria perspectivă.
 • Folosiți Limbajul Corporal – Comunicați cu empatie și înțelegere, folosind un limbaj corporal deschis.
 • Încurajați Auto-Evaluarea – Ghidați persoana spre identificarea și recunoașterea propriilor zone de îmbunătățire.
 • Includerea Feedback-ului Pozitiv – Încorporați feedback pozitiv alături de cel negativ pentru a crea un echilibru.

Poveste reală ilustrează importanța unei abordări sensibile a feedback-ului, în special într-un context intercultural. Demonstrând că este necesară adaptarea stilului de feedback la specificul cultural al receptorului pentru a evita neînțelegerile și pentru a păstra un mediu de muncă sănătos și productiv. De asemenea, subliniază importanța construirii unei relații de încredere înainte de a administra feedback negativ, precum și necesitatea unei comunicări eficiente în mediul de lucru multicultural.

Personal Asia Manpower

+40 736 950 950