Axa planificării în contextul colaborării interculturale
Introducere
Intrăm în universul colaborărilor profesionale transfrontaliere. Unde diferite abordări culturale cu privire la gestionarea timpului și planificarea proiectelor se intersectează și, adesea, colidează. Axa planificării, un concept care delimitează două mari direcții – strictă și flexibilă. Vine să ne ofere o perspectivă asupra felului în care diverse culturi se raportează la organizarea timpului în mediul de lucru. În continuare, ne vom apleca asupra relevanței acestui concept în construirea și menținerea unei colaborări eficiente în cadrul unei echipe diverse cultural.
Poveste reală
Când trăiam în India sau alte țări ‘flexibile’, deseori când vorbeam despre țara respectivă cu alți străini, foloseam – cu afecțiune și un pic de ironie – expresia ‘Timpul indian / Sri lankez / african’. Expresia indica faptul că un lucru programat la ora 9 putea foarte bine să înceapă la 10 sau mai târziu. Sau că planurile făcute pot suferi schimbări neașteptate. În general, atitudinea față de planuri sau timp pare mult mai relaxată. Foarte interesant, cam pentru toți cei care vin de la vest de România, de pildă Franța, există un ‘Timp românesc’, iar britanicilor sau germanilor li se pare că francezii sunt relaxați cu timpul și cu abordarea proiectelor.
Partenerul tău în recrutare forță de muncă din Asia.
Contactați-ne pentru servicii end 2 end!
ABORDAREA STRICTĂ
Caracteristică țărilor puternic industrializate, precum Germania și Japonia, acest tip de abordare promovează un mediu de lucru ordonat. In care task-urile sunt realizate unul după altul, fără întreruperi, punând accent pe predictibilitate. În contextul unei fabrici, unde colegii asiatici sunt deja familiarizați cu mediul industrial, pot exista așteptări clare privind respectarea termenelor și a orarului, fără a apela la „excepții culturale”.
Implicații și Adaptări
- Clarificarea consecințelor întârzierilor, perturbarea fluxului de producție.
- Evitarea așteptărilor de punctualitate în cadrul interacțiunilor sociale, înțelegând că „timpul indian” are o interpretare mai relaxată a punctualității.
ABORDAREA FLEXIBILĂ
Această perspectivă, mai prezentă în culturi precum cea indiană, sri lankesă sau în anumite zone africane, promovează o abordare fluidă a timpului, permițând întârzieri și modificări spontane ale planurilor.
Termenul de „timp indian”, utilizat adesea cu o notă de afecțiune și ironie, indică o abordare relaxată a programării și a respectării termenelor.
Implicații și Adaptări
- Dezvoltarea unei toleranțe mai mari față de schimbările de ultim moment.
- Aprecierea flexibilității și a adaptabilității ca parte integrantă a procesului de muncă.
Axa planificării
„Axa planificării scoate în evidență diferențele semnificative între abordările strict și flexibil cu privire la gestionarea timpului în mediul de lucru. Înțelegerea și respectarea diferitelor perspective culturale cu privire la timp poate ajuta la evitarea conflictelor și la promovarea unui mediu de lucru armonios și productiv. Astfel, echipele pot construi o cultură corporativă care să îmbrace diversele abordări ale timpului, încurajând inclusivitatea și respectul reciproc, aspecte esențiale pentru o colaborare eficientă și inovativă.”